Brandman
Brandmän utför räddningsarbete vid olika typer av olyckor. De förbereder sig genom utbildning, övning och annan kompetensutveckling för att genomföra räddningsinsatser vid bränder och olyckor.
Vid insatser utgör brandmännen den personalgrupp som arbetar närmst det inträffade och de drabbade. Personalen behöver ofta ta snabba beslut i kritiska situationer.
Funktionen är bemannad dygnet runt på heltidsstationerna i Borås och Skene. Det finns också ett större antal brandmän i beredskap vid förbundets RiB-stationer samt räddningsvärnspersonal vid förbundets räddningsvärn.
Borås Heltidskår
Borås är SÄRF:s huvudstation. Här finns, utöver utryckande verksamhet, funktioner som personal, ekonomi och förbundets förebyggande avdelning. Ett 70-tal personer ingår i den operativa verksamheten, varav 11 personer dag som natt utgör beredskapsstyrkan.
Fyra arbetslag har ett schema som innebär att de arbetar omkring sju dygn i månaden. Ett arbetspass består av 24 timmar och varje pass inleds med en genomgång av fordon och dess materiel.
Brand i byggnad, trafikolycka och ras- och skredolyckor är några få exempel på övningar som kan genomföras på fältet. Även SÄRF:s övriga kårer och räddningsvärn övar årligen på Guttasjön. Så också en rad andra räddningstjänster och organisationer som hyr in sig för att genomföra egna övningar eller gå utbildningar i SÄRF:s regi.
Att vara instruktör vid diverse utbildningar är ett exempel på vad brandmännen kan arbeta med under sina dagtidspass. Underhåll av material ett annat.
På brandstationen i Borås tvättas också all smutsig brandslang som använts vid insatser runt om i förbundet. I lokalerna finns även en verkstad med dagtidsanställd personal. De ansvarar bland annat för underhåll och är delaktiga i utrustning av nya fordon.
Borås är SÄRF:s största kår och innehar en rad specialkompetenser. Personalen kan bland annat hantera kemolyckor och så kallad tung räddning, olyckor med tunga fordon. Flera av förbundets specialfordon är placerade i Borås, exempelvis finns kem- och räddningscontainer, terrängfordon och dykbil här.
En annan kompetens är förbundets räddningsdykarorganisation som är stationerad i Borås. Årets alla dagar och dygnets alla timmar finns det alltid en dykgrupp – två räddningsdykare, två dykskötare och en dykledare – i tjänst. Varje år larmas de till mellan tio till femton skarpa dyklarm. De utför även eftersök på uppdrag av polisen och ser över badplatsers säkerhet inför badsäsongen. Det händer också att dykarna får uppdrag utanför SÄRF:s område då det är få räddningstjänster, speciellt i inlandskommuner, som har räddningsdykare.
Historiskt sett var det Borås Stad som i början av 50-talet kom med uppdraget till dåvarande Borås brandförsvar. Kommunen finansierar också nu räddningsdykarna då de, liksom SÄRF, ser vikten av att det finns dykare som snabbt kan göra insatser i de sjöar och vattendrag som finns i området.
Kåren åker årligen på omkring 1 200 larm. Automatlarm, trafikolycka, brand i byggnad och IVPA är de vanligaste larmtyperna. IVPA står för I väntan på ambulans och kåren har åkt på den typen av larm sedan 2010.
Alla larm, i hela SÄRF:s område, hanteras av ett inre befäl i förbundets samband- och ledningscentral. Centralen finns på Borås brandstation och SÄRF har idag drygt 10 personer som kan fungera som inre befäl. Alla har de lång erfarenhet av operativt arbete och vid larm är de involverade i hela larmkedjan – från medlyssning på 112-samtal till att leda, stötta och dokumentera räddningstjänstens insats tills dess att sista bilen rullar in i vagnhallen igen.
En annan av inre befälens arbetsuppgifter rör kontakt med media. I samband med de flesta händelser hör flertalet medier av sig för att få information. Detta ihop med kommunikation med egen personal och andra samverkande parter, såsom ambulans, polis, SOS Alarm och trafikledning, gör att det kan bli väldigt hektiskt. Via medlyssning på 112-samtal får inre befäl tidig information om vad som hänt.
Borås brandkår har anor från 1899 och brandstationen har stått på sin nuvarande plats sedan 1941. Då var de översta våningsplanen bostad för de högst uppsatta inom kåren och deras familjer. Mycket har hänt sedan dess och numera huserar förbundets förebyggande avdelning, Skydd och samhälle, i de gamla lägenheterna.
Alla känner kanske inte till att Borås brandkårsmuseum också finns på brandstationen. Det slog upp portarna strax efter flytten 1941 och har mycket historia att berätta. De äldsta föremålen är från 1600-talet och för den intresserade finns det möjlighet att se svunna tiders hästdragna handkraftsprutor, larmlurar och uniformer.