2016 firade Dalsjöfors 100 år med brandkår på orten. 1916 började det som en frivillig industribrandkår åt Almedahls väveri. Stationen låg då på Storgatan en bit bort från dagens lokaler.
1947 kommunaliserades brandkåren under Borås brandförsvar och flyttade till dess nuvarande byggnad på Badhusvägen. Där fick verksamheten samsas med ett tvätteri och badhus. Flera av kårens äldre brandmän minns hur de stod i kö utanför badhuset och hur noga det var med tvagningen. dag ligger det gym och duschutrymmen ovanpå den gamla bassängen.
1947 fanns det 25 brandmän i styrkan och ytterligare 27 stycken i reserv. En siffra som idag känns avlägsen, idag är man 16 brandmän.
Stationens brandtorn slutade användas för att torka slang 1974. Då började slangen istället skickas till Borås för tvätt.
Idag huserar kåren på cirka 300 kvadratmeter som utgörs av vagnhallar, ja det finns två, omklädningsrum, kontor, gym, duschrum för både herr och dam liksom gemenskapsutrymmen.
Någon gång på 90-talet fick stationen en ny släckbil. Det visade sig att dess taklyktor slog emot innertaket på vagnhallen varvid en extra vagnhall byggdes intill
I Dalsjöfors larmas styrkan ut mellan 120 och 150 gånger per år. Då åker ett befäl och 4 brandmän ut. Från att de får larmet på sina sökare tills de ska rulla ut från stationen ska det inte gå mer än 7 minuter.
Det brandmännen rullar ut i är dels en släckbil, Volvo, från 1998 (52-1410) och en transportbil, Volkswagen, från 2011 (52-1450). Den senare drar också stationens räddningsbåt som används i Stora och Lilla Dalsjön.
Dalsjöfors har cirka 8000 invånare i ett insatsområde som sträcker sig från Dalsjöfors ut mot Dannike, Rångedala, Äspered och Toarpsdal.
Förutom larmen i det egna insatsområdet sköter Dalsjöforsstyrkan också mycket täckning för Borås heltid.
På hemmaplan finns flera riskobjekt med industrier som hanterar kemikalier, heta oljor och statisk elektricitet, gasol och ammoniak. Ett exempel är slakteriet som också har mycket levande djur på plats.